Jahoda Róbert tervezés: Családi ház Csömörön


Jahoda Róbert építészmérnök, intézetünk művésztanára, akinek legújabb alkotásáról Botzheim Bálint, aki szintén az AMI művésztanára, írta az alábbi elemzést az Építészforum szakmai lapnak. ↓

(Forrás: epiteszforum.hu)

Családi ház (Forrás: epiteszforum.hu, Fotó: Réthey-Prikkel Tamás)Dinamikus forma – Családi ház Csömörön

"Csömör nem először hívja fel magára a szakmai közvélemény figyelmét. A szép fekvésű település mintha időről időre jelezné abbéli elkötelezettségét, hogy igényt tart és kiáll az építészeti minőség mellett, legyen az lakóház vagy középület. Szerencsére egyre hosszabb ez az értéklista, mely a nagyszerű alkotásokat és alkotóikat tartalmazza. A legújabb kortárs jövevényt Jahoda Róbert jegyzi, melyről Botzheim Bálint írt lapunknak kritikát.

Jahoda Róbert új lakóháza kertvárosias területen épült, ahol az utcakép igen heterogén, az építészeti kontextust pedig a néhány évtizede épült családi házak jelentik. A telek tágasnak mondható és kifejezett jó arányú, az utcához képest lejt, először meredeken, majd a telek hátsó része felé egyre lankásabban. Az új épület egyik erénye már a terepre ültetésnél nyilvánvaló lesz, hiszen kihasználja a domborzati adottságokat és reagál is azokra. (...)"

A teljes cikk elolvaható és további képek megtekinthetőek az Építészforum honlapján erre a linkre kattintva »»