Polyák János készítette a Sírtói Kápolna új üvegablakait

Polyák János, üvegtervező művész, intézetünk egyetemi docensének beszámolója:

 

Kóny, Sírtói Kápolna Felújítása

Polyák János üvegablak (2020. november)

 

Örömmel tudósítok, hogy a Sírtói Kápolna új ólombetétes üvegablakai elkészültek.

A munkálatokat felajánlásokból, a Kónyi Római Katolikus Plébánia Tanácsadó testülete felkérésére készítettem. A kápolnában négy szent festett képe és a bejáratnál a Szentlélek galamb ábrázolása jelenik meg.

 

Tartalma és fogalomrendszere:

Fájdalom, Remény, Hit, Bátorság és Szeretet

Sírtói Kápolna új ólombetétes üvegablakai

A kompozíciós rendben a Szentek mindegyike az kis oltár felé néz. Ezzel teremtődik meg a kápolna dísze a faragott fa Pietához való érkezés és irányultság a központi jelent felé. Az ablakokon azonos a tekintetek szerint alakított aszimmetrikus háttér és elrendezése.

Az egyik oldalon a bordűr és a másik részen a képosztással a kezek kiemelése az egyik jellemző alkotói szándék. -(ezzel a kinyitott képtér-bordűrnélküliség, alkalmat teremt a szűk képsáv bővítésére is). Az arcoknak és a kezeknek szeretnék hangsúlyt adni. A glória helye erős vörös színben szabályosan mindig ugyanoda van szerkesztve, a fegyelmezett rend és a feszültség fixálásában. A színek a dekorativitást és a fájdalom megjelenítését képviselik. A bordűrben a kék színek és tövises faág szerepel, amely az ívben virágokká (rózsává) bomlik ki.

A felirat talapzata a homlokzati épületrészből és a belső padsor motívumaiból lett idézve. A festésben a hagyományos és az expresszív részleteket hoztam előtérbe.

Az élő embert a szubjektumot kívánnám megjeleníteni azzal az erővel és példaként, amelyben a (Fájdalom, Remény, Hit, Bátorság és Szeretet) megjelenésével az ember felér a létesültek szintjéről a létezők közé.

 

A Kóny Szent Mihály templom átfogó restaurátori terve is elkészült, a források megnyílásával és támogatásokkal a műtárgyakban és beépített műemlékekben kiemelkedő híres nagytemplom is megújulhat.

 

Szeretettel,

Polyák János
egy. docens
üvegtervező művész

Soproni Egyetem
Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
Alkalmazott Művészeti Intézet