Üveges Péter - JAVASLAT Állami Művészeti közép-díjra

JAVASLAT

Állami Művészeti közép-díjra
2021


Üveges Péter formatervező-művész, egyetemi művésztanár SKK / AMI

 

Alkotásai formatervei a művészi kifejezés és ennek köszönhetően a nagyon karakteres személyiségjegyek meglétével rendelkeznek. Munkái a nemzetközi Top-design vonalat képviselik. Dokumentált alkotásai, -Világviszonylatban is felismerhető önálló, saját stílust alakítottak ki, amely a formaképzés élvonalba tartoznak és így hazánk neki köszönhetően a design-műfajban is felveszi a versenyt bármelyik fejlett ország tervezési és gyártási kultúrájával.

 

A tervek és a kész munkák anyagközeli és iparművészeti szakmák teljességét hozzánk elénk, jelesül az ötvös, faszobrászat, fémszobrászat és üvegművesség készségek birtokában készülnek el.

Az alkotói munkássága mélységében három évtized tapasztalatával több nagy területet fog át. (Járművek, autók és biciklik, gitárok, és a híres magyar ZONGORA változatai).

 

A hangszer minden esetben, nagyon nemes tárgy és közvetlen következménye a hangkeltésnek.

Ez a megformálási folyamat stílusban és szellemi tartalomban is fejlődik.

A design és zenekultúrában törekvő élenjáró országoknak nagy cégekkel a formatervekben az autóiparhoz mérhető és komplexitásában is, valamint szervezési volumenben pl.: Peugeot-hoz kötődnek, így ezért is kimagasló teljesítmény Üveges Péter évtizedes vállalkozása, a Bogányi-zongora.

 

A Bogányi-zongora a forma és az anyagtiszteletén nyugszik és a legkisebb alkatrész is a szerves és egyedi része az összképnek és a sajátos összhangzatnak.

 

Tisztelettel,

Ferenczy-díjra ajánljuk

 

Formatervező Tanszék,

Alkalmazott Művészeti Intézet,

Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar