Tervezőgrafikus hallgatónk tervezte a soproni népszavazás 100. évfordulója arculatát

(Forrás: sopronmedia.hu)

Jövőre lesz az 1921-es soproni népszavazás 100. évfordulója. A jeles alkalomból a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tervezőgrafikus hallgatói egy különleges arculatot terveztek. A kiválasztott munkában a népszavazás mellett Sopron gazdag történelmi múltja is megjelenik. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-et emlékévvé nyilvánította. A nyertes arculat tervezője, Kovács Petra Bianka harmadéves tervezőgrafikus hallgatónk.

Sopron100 sajtótájékoztató (Forrás: sopronmedia.hu, Fotó: Griechisch Tamás)2020. december 14-én tartották a sajtótájékoztatót, melyen bemutatták az 1921.december 14-i népszavazás századik évfordulójára tervezett arculatot a résztvevők. 

A tájékoztatón Prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem rektorhelyettese kiemelte: az egyetem és a város mindig is szoros kapcsolatban állt egymással.

Az elkészült változatok közül azt választottuk ki, mely mondanivalóban és vizuális megjelenésben is a legalkalmasabb ennek a történelmi eseménynek a kifejezésére. Egy olyan kortárs szimbólumot hoztunk létre, ami különböző felületeken (például pólókon, kitűzőkön és zászlókon is) megjelenik majd a jövőben – hangsúlyozta Dr. Lenkei Balázs, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: A centenárium évében méltó módon meg kell emlékeznünk a népszavazás eseményeiről. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-et emlékévvé nyilvánította, mely során egész évben programokkal készülünk a soproniak és a környéken élők számára.

A nyertes arculat tervezője, Kovács Petra Bianka harmadéves tervezőgrafikus hallgató elmondta: a szimbólumok között megjelenik a Tűztorony, ami a leghűségesebb várost jelképezi, a templom ablaka, ami a hitre utal, és a díszruha, ami a legnagyobb magyart, Gróf Széchenyi Istvánt szimbolizálja. A szimbólumok között szerepel még a soproni borvidék és a magyar népművészet is.

A teljes cikk elolvasható a sopronmedia.hu oldalán erre a linkre kattintva >>>