Formatervezés és CRAFT


Formatervezés és CRAFT, kézműves értékek a formálásban.

 

A Soproni Egyetem /FMK/ Alkalmazott Művészeti Intézete a CRAFT-designt, mint a formatervezői látásmód alapját fontosnak és a megújuláshoz vezető útnak tekinti.

 

A képzés szerves része az asztali tárgyak tervezése, ahol a lépték biztosítja a teljes megformálást és a kisszériás gyártmányok műhelyfolyamatainak a megismerését. Közvetlen és ebben a formában a szilikát anyagok hagyományosan kiemelt értékkel bírnak és az alkotási folyamatok személyesen, nagy élménnyel átélhetőek.

A formatervező tanszék, de az AMI építész és grafikus hallgatói is intézményes keretekben, a költségek támogatásával, mintegy 20 éve foglalkozhatnak a kerámia -porcelán és üveg tárgytervezéssel is. (kihelyezett oktatási képzési helyünk / International Ceremics Studio, Kecskemét)

 

A 2021-es évben az üveg szakterülettel is felkerültünk a Nagytáblára, meghívást kaptunk (az üveg éve 2022) eseménysorozataira. Kiállítási meghívás, a Zengővidéki üveghuták hagyományainak tiszteletére létrehozott augusztusi programokra és kiállítási bemutatkozásra a Pécs melletti Hosszúheténybe.

A magyarországi üvegművészeti és Glassdesign képzési helyek Egyetemek és gimnáziumi szakjainak a bemutatójára.

 

Első lépés még decemberben az AMI mesterképzős hallgatóival a Bárdudvarnoki Nemzetközi Üveg Alkotótelep- International Glass Studio felkeresése és egyéni személyre szabott alkotói munkaalkalom biztosítása volt.

A meleg-hutaüveg és a design látásmód találkozása a szakmámból, az üvegművészet felől érkező fiatal felnőttektől eltérő építkezést jelentenek. Ez a szakmai találkozás a mesterüvegfúvók és a designerek kapcsolata bizonyossággal hozzátesz a két terület fejlődéséhez. Idén tavasszal jön a folytatás, ismét hutaüveggel munkálkodhatunk! -várjuk a kiállítást, az eredményeket és a tűz közeli élményeket.

 

(Képek) 2021. december, Bárdudvarnok

Polyák János egy. docens