Pályázat: JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021


Ha a fantáziádat megmozgatja a fény,

ha azon gondolkozol, hogy a világítás hogyan adhat hozzá a mindennapokhoz,

ha új gondolataid vannak a természetes vagy a mesterséges fény alkalmazásával kapcsolatban,

ha alkotásodnak, művednek része a fény, 

akkor pályázz a „JUNIOR MASTER OF LIGHT” díj elnyerésére!

 

A díjról

A JUNIOR MASTER OF LIGHT díjat a Lisys-Project Kft. alapította, támogatója az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete. A díjjal az alapító és a támogató azoknak a hallgatóknak a tevékenységét, alkotómunkáját kívánja elismerni, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez.

 

A JUNIOR MASTER OF LIGHT hallgató díjat A FÉNY MESTERE – MASTER OF LIGHT világítástechnikai nívódíj szakmai zsűrije ítéli oda, ami valós szakmai elismerést jelent a győztes pályázónak. A pályázatot nagy sajtó figyelem övezi, a győztes pályázó neve a szakmai fórumokon ismertté válik, komoly hazai – és a fődíjnak köszönhetően – nemzetközi kapcsolatokat alakíthat ki, amelyek a karrierépítésben nagy előnyt jelentenek.

 

A pályázásról

Nem elvárás 100 szónál hosszabb pályázati dokumentáció, viszont legalább olyan terjedelem szükséges, amely lehetővé teszi a pályamű részletes bemutatását. A pályázat elengedhetetlen részét képezik a fotók, valamint opcionálisan videó is csatolható.

A pályázás menete nagyon egyszerű, minden információ megtalálható a www.afenymestere.hu oldalon, a kitöltendő regisztrációs form linkje: https://afenymestere.hu/jfm-regisztracio/.

 

Fontos információk

 • A pályázat beadási határideje: 2022. február 06.
 • Nevezési díj nincs.
 • 2021-ben szavazáson alapuló Közönségdíj is átadásra kerül

 

LÉPJ KI A FÉNYRE, ÉS LEGYÉL TE A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021!

 

 

TARTALMI KIÍRÁS

1.       A pályázat célja                 

A pályázat elsődleges célja a világítási kultúra fejlődésének támogatása azáltal, hogy az innovatív megoldásokat megfogalmazó, a világításhoz és fényhez kreatív módok közelítő pályázók munkáját elismeri és a pályázók számára ismertséget és szakmai kapcsolatokat alakít ki.

 

A JUNIOR MASTER OF LIGHT pályázat létrehozásával a Lisys-Project Kft. és az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete a felsőoktatásban tanuló világítástervező, építész, belsőépítész, tárgytervező, képzőművész, iparművész, elektromos tervező tanulmányokat folytató hallgatók kezdeményező tevékenységét kívánja elismerni.

 

A JUNIOR MASTER OF LIGHT díj odaítélésével a pályázat alapítója és támogatója azoknak a hallgatóknak a munkáját kívánja díjazni, akik:

 • integráló gondolkodásmóddal,
 • újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszerekkel,
 • világítástervezéssel kapcsolatos kutatási eredménnyel,
 • új szakmai szemlélettel,
  • új, saját fejlesztésű világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával
  • vagy egy komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával
 • meghatározó tényezővé teszik a világítást az épített környezet részeként vagy
 • alkotásuknak élménynövelő ereje van.
 

2.       A pályázók köre

A pályázaton részt vehet minden európai felsőfokú intézmény pályázathoz köthető tanszékén alapképzésben vagy mesterképzésben résztvevő, vagy doktori intézetében foglalkoztatott korábban diplomázott hallgatója, ha rendelkezik magyarországi lakcímmel. Egy pályázó vagy alkotóközösség több munkával is pályázhat a díjra. A hallgatók nemzetiségében nincs kötöttség.

Továbbá várjuk mindazon felsőoktatásban tanuló hallgatók pályázatát, akik úgy érzik, hogy a pályázat céljánál felsoroltakhoz nem tudják szellemi alkotásukat közvetlenül besorolni, de szellemiségéhez tudnak csatlakozni.

 

3.       A beadandó pályázati anyag

A díjra világítási koncepciótervvel, sorozat-gyártható eszközzel, egyedi eszközzel, alkotással, berendezéssel és nem tárgyiasítható pályamű bemutatásával lehet pályázni.

 

A pályázat beadási határideje: 2022. február 06.

 

A pályázati anyagnak minden esetben az alábbiakat kell minimálisan tartalmaznia:

 • kitöltött regisztrációs lap
 • pályaművet bemutató fényképek
 • nyilatkozat arról, hogy a beadott pályázati anyag a Pályázó/alkotó közösség szellemi terméke a megvalósult világítási berendezésről, eszközről, alkotásról készült fotók, vagy ha a műfaja úgy kívánja meg, más digitális formátumok (pl. video vagy panoráma)
 • POSTER.PDF filenévvel 1 vagy 2 oldal A1 méretű kivonat a pályázati anyagból (a tablón szereplő vonalas rajzok vektoros formátumúak, benne szereplő raszterképek legalább 300 dpi felbontásúak, nincs benne kifutó kép), a tablókat a Nívódíj átadóján kiállítjuk.

 

A pályázati anyag opcionális tartalma:

Ha a Pályázó szükségesnek tartja, a pályázat minél teljesebb bemutatásához, megértéséhez készíthet egy maximum 3 perc hosszúságú videót. A videó a többi pályázati anyaggal (leírás, fotók, stb.) együtt megjelenik majd a díj honlapján. (A videó nem váltja ki sem a kitöltött nevezési lapot VAGY a pályázati mű 100 szavas bemutatását, sem a pályaművet bemutató fotókat, sem a POSTER file-okat)

 

4.       Kiíró, nevezési díj

A hallgatói Nívódíj kiírója, a díj alapítója a LISYS-PROJECT Kft., támogatója az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete.

 

Nevezési díj nincs.


 5.       A győztes pályamű díjazása

A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 díjat 1 fő vagy egy maximum 3 főből álló alkotóközösség kaphatja meg. A győztes pályaművet benyújtó pályázó vagy alkotóközösség összetett díjazásban részesül, mely az alábbiakból áll:

 • A díj átadását követő évben több napos szakmai út az ERCO szervezésében (maximum 3 fő részére).
 • „A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021” elismerő oklevél
 • „A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021” felirattal ellátott emlékdíj
 • Minden kommunikációjában jogosult használni A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 elnevezést

További kiemelkedő pályaműveket a zsűri elismerő oklevéllel díjazhat.

 

6.       Különdíj

2021-ben a JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 Közönségdíj is átadásra kerül.

 

A benyújtott pályaművek automatikusan indulnak a JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 Közönségdíj-ért is, nincsen szükség külön jelölésre vagy a pályázati anyag többszöri feltöltésére. Egy pályázat több díjat is nyerhet, azaz a JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 díjat és a Közönségdíjat is egyaránt.

 

A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 Közönségdíjat az a pályázó kapja, akinek a pályaműve összesítve a legmagasabb pontszámot kapja a www.afenymestere.hu és a www.epiteszforum.hu oldalakon kialakított online szavazási felületen.

 

További különdíjak száma a folyamatban lévő tárgyalások alapján bővülhet.

 

A PÁLYÁZAT LEBONYOLÍTÁSA

1.       A pályázás menete

A pályázat lebonyolításának folyamata az alábbi:

 • a Pályázó regisztrál a www.afenymestere.hu honlap Junior Master of Light (JFM) regisztrációs felületén
 • a Pályázat feltöltését követően annak módosítására nincs lehetőség. A pályázatok feltöltésének határideje február 6. 24:00 óra
 • a pályázat sikeres feltöltéséről Pályázó megerősítő visszajelzést kap
 • a kiíró a minden pályázatot 2022. február 8-ig feltölt a honlapra
 • a Közönségdíjra a szavazás 2022. február 11-től február 18-ig tart, szavazni a díj honlapján és az Építészfórum honlapján van lehetőség
 • a pályázatok számának függvényében a zsűri shortlist-et (válogatást) készít és azt a kiíró 2022. február 21-ig publikálja. A pályázók erről külön értesítést kapnak. A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2021 nívódíj győztese a shortlist-re kiválasztott pályaművek közül kerül ki.
 • döntést a zsűri a tervek szerint 2022. március 2-án megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón hozza meg, miután meghallgatta a shortlist-re került pályaművek benyújtóinak maximum 5 perces prezentációját.
 • a shortlist-re kiválasztott pályaműveket bemutató prezentációkkal kapcsolatban az érintett pályázókkal a kiíró legkésőbb 2022. február 22-ig felveszi a kapcsolatot

 

2.       A pályázatok értékelése, a zsűri összetétele

A díj odaítélése kizárólag szakmai alapon történik, minden üzleti érdektől mentesen. A pályázatokat egy 6 főből álló, széles szakmai kört felölelő zsűri bírálja el. A díj alapítója, a Lisys-Project Kft., illetve a díj létrejöttét támogató ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete a díj odaítélésében, a zsűrizésben nem képviselteti magát.

 

A szakmai zsűri tagjai:

 • Bányai Tamás, világítástervező
 • Botzheim Bálint, építész
 • Farkas János, világítástervező
 • Göde András, belsőépítész
 • Jánosi András, lámpatervező, A Fény Mestere 2019 díj győztes pályaművének alkotója
 • Kertész András DLA, építész
 • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató, építészetkritikus
 • Szász László, építész

A zsűri a tagjaiból Elnököt választ, aki a zsűrit és annak döntését képviseli, valamint a díjátadó gálán a nyertes pályázót bejelenti, a pályázatokat általánosan értékeli. A zsűri a pályázatok értékelésének pontrendszerét maga határozza meg oly módon, hogy a kiírás céljait és szellemiségét magába foglaló értékelési szempontrendszert állít fel, és annak mentén bírálja el a pályázatokat.

 

3.       A díj átadása

Az alapító célja, hogy a díj átadására 2022. március 2-án ünnepélyes környezetben, a lehető legszélesebb szakmai kör részvételével, valamint a lehető legnagyobb sajtónyilvánosságtól övezve kerüljön sor. A nyertes pályázatot a zsűri Elnöke nevezi meg, a díjat a JUNIOR MASTER OF LIGHT díj támogatója, az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének képviselője adja át.