Éljen az analóg! - Kiállítás az AMI-ban

 

A huszadik század filmes fényképezőgépeiből nyílt kiállítás az AMI-ban

 

Szeptember 13-án, hétfő délben nyitotta meg az Éljen az analóg! című technikatörténeti kiállítást az Alkalmazott Művészeti Intézet P épületében Dr. Molnár László, az AMI egyetemi docense.

 

Dr. Molnár László saját gyűjteményéből válogatta össze azt a húsz fényképezőgépet, amely véleménye szerint egy bizonyos mértékig reprezentálja az analóg fotózás legjellegzetesebb fényképezőgéptípusait a huszadik század második feléből.

Az első gép egy 1947-es AGFA boxgép, az időben utolsó pedig egy Polaroid Impulse 1997-ből. A kettő között számos német, japán, orosz és amerikai fényképezőgép látható, amelyek az 1950-es és az 1990-es évek között készültek.

Van köztük számos különlegesség is, például az 1980-as évek elején gyártott Kodak Disc nevű készülék, amely filmszalag helyett egy kör alakú tárcsára exponált, vagy a Yashica Samurai, amely a küllemében a korabeli videokamerát utánozta.

A különböző korokból és gyártóktól származó gépek így együtt bemutatva talán még jobban mutatják a különböző formai és technikai megoldások érdekességeit.