"Ez + Ki?" címmel indított interjúsorozatot a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete

 

EZ + KI? címmel indított interjúsorozatot a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Alkalmazott Művészeti Intézete. A villáminterjúk célja, hogy a szélesebb közönség is megismerkedhessen az AMI azon hallgatóival, akik az adott időszakban teljesítményükkel maradandót alkottak.

Torma Kata és a Hintaló tervezése

 

Elsőként Torma Kata építőművész hallgató válaszol a villámkérdésekre.

 

Miért pont az AMI?

Gimnazistaként az iskolában nem tudtak ezen a területen sok információval befolyásolni, ezért többnyire a saját érzéseimre és benyomásaimra kellett hagyatkoznom a képzésválasztás során.

Sorba vettem objektíven a lehetőségeimet, de a végső döntésben főként a nyíltnapon tapasztalt otthonos és közvetlen hangulat, illetve a kipakolás rengeteg impulzusa volt a meghatározó számomra (ugyanis 4 éve a nyíltnap során besétáltunk egy építész kipakolás közepébe, ami olyan csodás dolognak tűnt).

 

Mi a kedvenc színed? (színkóddal is!)

PANTONE: PMS 2935 C – freedom blue

 

Melyik a legjobban sikerült munkád?

A hintalovamat emelném ki. Eddig ez a bútorterv volt az, aminek köszönhetően a legnagyobb utat jártam be és a legtöbb tapasztalatot szereztem a tervezéstől a kivitelezésen és használatbavételen át a szakmai elismerésig.

Ez az első tervem, amelyet megmérettettem egy pályázaton, a Magyar Formatervezési Díjon, ahol kiemelt pályamű kategóriába került, azaz kiállított tárgyként szerepelt a Budapesti Design Héten, illetve publikálva lett a többi, kiemelkedő terv és termék mellett.

 

Melyik a kedvenc helyed Sopronban? És az egyetemen?

A kedvenc helyem Sopronban a Kistómalom, az egyetemen pedig a P épület bejárati szakasza, ahol mindig találni valakit.

 

Mivel töltöd a legtöbb időd az AMI-ban?

Rohangálással!

 

Mi a kedvenc betűd / tárgyad / épületed?

Peter Zumthor Klaus Bruder kápolnája a kedvenc épületem.

 

Mi szeretnél lenni, ha elvégzed az egyetemet?

Egy holisztikusan gondolkodó, széles körben tevékeny tervező szeretnék lenni.


Mit tennél az időkapszulába, amit az épület körül ásnának el? 

Fényképeket

 

Mire vagy büszke?

A mosolyomra.

 

Milyen zenéket hallgatsz mostanában?

A leggyakrabban ezek a kulcsszavak jellemzik a lejátszási listáimat mostanában: ambient, alternatív- indie és/vagy (pop-)rock, post punk, synth-wave, funk, jazz, és az elektronikus zene széles skálája, főként instrumentális és különféle nemzeti, népi jegyekkel.

 

Mi az, amit kerestél és találtál Sopronban, az AMI-ban?

A Sopronban és az AMI-ban töltött időszakom során röviden ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keresem a válaszaimat. Részletesebben pedig szakmai- és élettapasztalatot, szembesülést a nagyvilággal, inspirációt, támogatást és színes, építő társaságot.

 

Torma Kata
Ba3, építőművészet
SOE, FMK, AMI