Felhívás: New European Bauhaus konferencia - 2021. április 22-23.

New European Bauhaus konferencia - 2021. április 22-23.

 

A New European Bauhaus kezdeményezés célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése.

Ehhez kapcsolódóan kerül megrendezésre a New European Bauhaus konferencia, melyen április 22-23-án (csütörtök-péntek) online, ingyenes regisztráció mellett lehet résztvenni.

 

Az eseményen nyitóbeszédet mond Ursula von der Leyden, az Európai Bizottság elnökasszonya, a New European Bauhaus kezdeményezés iniciátora, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, valamint az Európai Unió soros elnökségét ellátó Portugália miniszterelnöke, António Costa. A kétnapos konferencia vitaindító előadások és kerekasztalbeszélgetések keretében, számos nemzetközileg elismert szakember megszólaltatásával járja körül a New European Bauhaus kezdeményezésben rejlő jövőformáló lehetőségeket. Mike Bloomberg üzletember, három cikluson át New York polgármestere és Bjarke Ingels építész, a Bjarke Ingels Group alapítója a NEB, mint a bizalom és a változás hajtóerejét jelentő projekt szerepét taglalják. Panelbeszélgetésekben elemzik a jövőformáló stratégiákat, művészet és technológia közti hídképzés lehetőségeit globális világunkban. Az eszmecserében részt vesz többek között Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős EU biztos, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és fiatalokért felelős EU biztos, Olafur Elasson képzőművész, valamint Päivi Tahkokallio, NEB hivatalos partnere, a BEDA – Európai Designszervezetek Szövetségének elnöke.

A NEB fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy élhetőbb, ellenállóbb Európa építése. A kezdeményezés egyben a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely híd szerepet kíván betölteni a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza. Kulcsszavak: inkluzivitás – esztétikum – fenntarthatóság. Tárgyköre az épített környezettől az új életmódunkra, munkakörnyezetünkre adott válaszokon át termékeken, szolgáltatásokon át a fenntartható divatig bármi lehet. 

Közreműködésre, közös gondolkodásra hívnak minden tervezőt, alkotót, hallgatót, fejlesztőt, polgárt. A Magyar Formatervezési Tanács, mint a BEDA – Európai Designszervezetek Szövetségének tagja, elkötelezett amellett, hogy minél több magyar tervező, fejlesztő, vállalkozás vegyen részt aktívan a folyamatban.

Kérjük, a látókörébe eső intézményi, hallgatói jó gyakorlatok, projektek, termékek, szolgáltatások, illetve javaslatok megosztásával Ön is vegyen részt közös jövőnk formálásában.

 

A New European Bauhaus hivatalos honlapja további információkkal, ahol egyben a már feltöltött hozzájárulásokat is meg lehet tekinteni és a gyakran ismételt kérdések jegyzéke is elérhető:

 

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:

1. Tervezés: 2021. január–április, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munkamódszerében. Nagy számú, eltérő hátterű hozzászólás begyűjtése a cél.

2. Megvalósítás: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása.

3. Terjesztés: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban.

 

Az első, tervezési fázisban három kategóriában várnak javaslatokat, hozzászólásokat:

  1. létező projektek, termékek, szolgáltatások, inspiráló példák;
  2. ötletek, javaslatok, víziók;
  3. kihívások, szükségletek megfogalmazása, legyenek azok lokálisak vagy globálisak.

 

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek gyűjtése, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

A NEB platformon keresztül kis energiabefektetéssel lehetséges a fenntartható jövőnk, környezetünk formálásához kapcsolódó projektek, javaslatok, felvetések megosztása. Hasznos lenne minél több gyakorlati jó példa, javaslat megosztása és hogy ezeket a projektgazdák maguk töltsék fel, ez a folyamat a NEB honlapon keresztül egy áttekinthető sablonfelület kitöltését jelenti, melynek főbb kérdései: rövid összegzés, inkluzivitás – esztétika – fenntarthatóság értékekhez való kapcsolat skálázása, a projekt skálázhatósága… Kb. 15 percet elegendő lehet rászánni egy-egy projekt feltöltésére. Arra is van mód, hogy külső szereplő töltsön fel a honlapra kiválónak tartott példákat, de autentikusabb, tartalmasabb lehet a saját projektek megosztása.

 

Elérhető a kitöltendő kérdőíves felületek mintája, segédlet az egyéni inputok feltöltéséhez illetve a sensemaker működési metódusa, amely a hozzászólások begyűjtésére és későbbi kiértékelésére szolgál: https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/new-european-bauhaus-share-your-voice_en

Fontos, hogy a feltöltés során megadható, ha nem publikusan kívánja valaki feltölteni szakmai javaslatát, például mert egy bevezetés előtt álló termékről van szó, így a feltöltött anyag csak a NEB szakmai munkacsoportja számára válik elérhetővé, kiértékelhetővé, de nem jelenik meg a publikus honlapfelületen.

 

A Magyar Formatervezési Tanács honlapján rövid összegzés is elérhető a kezdeményezésről:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/new-european-bauhaus