BA Felvételi - 2019/2020

BA – Felvételi vizsga

amiA tanulmányokat csak felvételi eljárás keretében tett sikeres alkalmassági- és gyakorlati vizsga birtokában lehet megkezdeni. A felvételin az egyetemi szintű művészeti tanulmányokhoz szükséges rajzi, plasztikai alapismeretek és készségek mellett a szakmai- és vizuális műveltség, a kreatív intelligencia, a személyes késztetés és rátermettség felmérésére kerül sor. A felvételi vizsga két fordulóból áll.

I. forduló: Szakmai portfolió anyag beküldése (Alkalmassági vizsga)

2019-ben – az eddigiektől eltérően–, az I. forduló az alábbiak szerint zajlik:

 • Minden jelentkező nyomtatott (max. 15 oldalas) szakmai portfolió anyagot készít, melyet postai úton, ajánlott küldeményként eljuttat a Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Alkalmazott Művészeti Intézetébe.
 • Postacím: Soproni Egyetem, Simonyi Károly Kar – Alkalmazott Művészeti Intézet, 9400 Sopron, Deák tér 32.
 • A portfolió anyag formátuma: A/4, összefűzött példány
 • A beküldendő anyag tartami elemei:
  • motivációs levél max. 1 oldal
  • rajzi tanulmányi anyag bemutatása max. 7 oldal
  • választott szaknak megfelelő porfolió összeállítása, max: 6–7 oldal
  • Csatolva küldött Nyilatkozatok (személyes adatok megismeréséhez és kezeléséhez, valamint a felvételi eljárásba benyújtott szakmai anyag megismeréséhez) aláírva és kinyomtatva.

Szakmai portfolió anyag feladási határideje: 2019. április 29. (hétfő)


A beküldött anyagokat a Soproni Egyetem iratkezelési szabályzata szerint kezeljük.

Az I. forduló eredményét minden jelentkező a www.felvi.hu oldal e-felületén 2019. május 27. után megtekintheti. 


II. forduló (Gyakorlati vizsga) – időpontja: 2019. június 20–22. (csütörtök, péntek, szombat)

A személyes jelenlét kettő-három nap. 

A II. fordulóban a felvételiző jelöltek rajzi (élő modell – akt vagy félakt), plasztikai (élő modell – fejmintázás) feladatok mellett különböző típusú (modellezés, szaktervezés, geometriai-készségfelmérő, műveltségi teszt, szóbeli és otthoni munkák bemutatása) gyakorlati feladatok* megoldása során adnak számot ismereteikről, felkészültségükről.

* Szakonként (építőművészet, formatervezés, tervezőgrafika), az egyes szakok sajátosságai szerint, különbözhetnek a gyakorlati feladatok.

 

Az Intézet csak a felvételi vizsgán szerzett pontokkal számol. A felvételi feladatokban összesen 200 pont szerezhető, amelyet megdupláznak.

 

Felhívjuk az alap- és mesterképzéseinkre jelentkezni kívánók figyelmét, hogy a jelentkezés a magyarországi központi felsőoktatási felvételi eljárás folyamatában, a felvételi eljárás hivatalos honlapján keresztül elektronikusan történik. A jelentkezés határideje 2019. február 17. A felvételi eljárásról leírtak tájékoztató jellegűek, teljes körű és hivatalos tájékoztatásnak a www.felvi.hu „Felsőoktatási felvételi tájékoztató” kiadványában megjelentek tekinthetők.

 

Választható alapképzési (BA) szakok: