Fiatalok Feketén Fehéren 2019

Fiatalok Feketén Fehéren 2019
(vándorkiállítás, Sopron)

A fiatalok_feketén_fehéren 2019 dr. Reischl Gábornak, a Magyar Építőművészek Szövetsége néhai elnökének kezdeményezésére 2006-ban elindított és a MÉSZ által kétévente megrendezett pályázat és vándorkiállítás hetedik kiadása. Célja a fiatal építészek legjobb eredményeinek széleskörű bemutatása, felmérni milyen válaszokkal szolgálnak a 21. század kihívásaira, milyen módon járulnak hozzá egy hely vagy közösség karakteréhez. A pályázaton részt vehet valamennyi már diplomázott, de legfeljebb negyvenéves magyar építész, építőművész.

A Bíráló Bizottság 25 pályaművet díjazott ezek kerültek a kiállításon és a katalógusban bemutatásra, a pályaművek közül 5 nyert dicséretet, A pályamunkák széleskörű áttekintést, jó keresztmetszetet adnak a fiatal építészek munkáiból. Kiemelten díjazásra érdemesnek találta a zsűri azokat a megoldásokat, amelyek friss válaszokkal szolgáltak egy-egy sajátos hangulattal rendelkező helyre vagy körülményre vonatkozó kérdésre. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri mikor tervet, diplomatervet kellett összemérnie megvalósult alkotással.

A díjazott pályaművek változatos műfajokat képviselnek. Van városnegyeddel foglalkozó terv, oktatási épület, alkotóműhely, szociálisan érzékeny terv, emlékmű, található példa természetbe simuló alkotásra, kapcsolatra a kulturális élettel, fesztivállal. A tervek a világra nyitottak, van amelyik külföldi helyszínre készült és több érkezett a határon túlról. Több olyan pályamű is látható, amit korábban más fórumon is publikáltak, de jellemzően ez az anyag ad első alkalommal lehetőséget a fiataloknak nemcsak az on-line médiában, de nyomtatott formában is megjelenni.

A vándorkiállítás 2020 tavaszán bemutatkozik az egyetemi városokban (Budapest, Debrecen, Győr, Sopron, Pécs), 2020 őszén útnak indul a határon túlra : Sepsiszentgyörgy (Románia) Pozsony (Szlovákia) Szabadka (Szerbia) Eszék (Horvátország helyszínekkel. Reméljük, hogy a két év múlva következő pályázaton még nagyobb lesz az érdeklődés, ennek elérése a kiíró Magyar Építőművészek Szövetsége feladata. A MÉSZ várja a fiatal építészeket és bízik benne, hogy Alapszabálya értelmében az f_f_f 2019 díjazottjai közül minél többet köszönthet hamarosan tagjai sorában.

A Bíráló Bizottság:

Markó Balázs DLA építész, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet igazgatója

Kovács Csaba építész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet megbízott igazgatója, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja

Nagy Csaba építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja

Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója

Fábián Gábor építész, az f_f_f 2017 pályázat egyik nyertese

A pályázat titkára:

Borsos András építész

Értékelés

A pályamunkák széleskörű áttekintést, jó keresztmetszete adtak fiatal építészek munkáiból. Díjazásra érdemesnek találta a zsűri azokat a megoldásokat, amelyek friss válaszokat adtak a csak Magyarországra vagy egy-egy sajátos hangulattal rendelkező kiemelt helyre vonatkozó építészeti kérdésekre. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri mikor tervet kellett összemérnie megépült alkotással vagy alkotóközösségi munkával. A díjazott pályaművek változatos műfajokat képviselnek. Sok volt terv és az építőközösség munkáját bemutató pályamunka, a zsűri szívesen látott volna több megvalósult alkotást. Van a városi térrel foglalkozó terv, közösségi épület, alkotóműhely, belső tér, található példa természetbe simuló alkotásra, kapcsolatra kulturális élettel, fesztivállal. A tervek a világra nyitottak, sok közülük nem magyarországi helyszínre készült és több érkezett a határon túlról. Több olyan pályamű is díjat kapott, ami korábban más fórumon is publikáltak, de jellemzően ez az anyag ad első alkalommal lehetőséget a fiataloknak nemcsak az on-line médiában, de nyomtatott formában is megjelenni és ad országszerte bemutatkozási lehetőséget a vándorkiállítás során az egyetemi városokban. Reméljük, hogy a következő „Fiatalok Feketén Fehéren” program során nagyobb lesz az érdeklődés, ennek elérése a kiíró Magyar Építőművészek Szövetsége feladata. A MÉSZ várja a fiatal építészeket és bízik benne, hogy az FFF2019 díjazottjai közül minél többet köszönthet hamarosan tagjai sorában.

 

A vándorkiállítás Sopronban

Az Alkalmazott Művészeti Intézet 2020. február 25-én, kedden tartotta 17:00 órai kezdettel a Magyar Építőművészek Szövetsége fiatal magyar építészek részére kiírt pályázatát ismertető vándorkiállítás negyedik állomásán megrendezett bemutatóját a Soproni Egyetem P épületében.

A rendezvényen köszöntőt mondott Lenkei Balázs DLA, egyetemi docens, az AMI intézetigazgatója, majd a kiállítás anyagát ismertette Borsos András építész, a program kurátora.

 

A vándorkiállítás március 9-ig látogatható a P épület aulájában.

 

 
A vándorkiállítás meghívója: