Hajó Workshop 2020. - Beszámoló

Hajó Workshop 2020.

„Adok egy hajót, hogy jobbat készíts belőle!”

 

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Mesterképzésén néhány éve meghirdetésre került a Hajótervező specializáció. Ennek keretében a 2020 tavaszi félévre több egyetem együttműködésével 10 hetes hajótervező kurzust hirdettünk meg Csepregi Sándor vezetésével. A kihirdetést követően hamar kiderült, hogy van érdeklődés az elképzelésre és hamar betelt az ideálisnak tartott 10 fős létszám.

 

Kurzust tartó tanárok:

Csepregi Sándor DLA
habil egyetemi docens
belsőépítész, formatervező művész
(SoE-AMI)

Nádas Gergely
doktorandusz, egyetemi adjunktus
formatervező művész
(METU, SoE-AMI)

 

Részt vevő Egyetemek:

Soproni Egyetem (mint szervező)

MOME

METU

 

Résztvevők:

Bechtold Fülöp (SoE-AMI)

Huszák Marcell (METU)

Kiss Botond Levente (MOME)

Nagy Vivien (SoE-ITF)

Nagy Zoltán (PTE)

Pócza Gergő (METU)

Salgó-Nemes Rebeka (SoE-AMI)

Schumacher Dániel (MOME)

Treffler Máté (MOME)

Tündik Zoltán (METU)

Varga Viktor (METU)

 

A feladat röviden összefoglalva az Attila nevű dunai motoros átalakítása volt a megadott feltételeknek megfelelően:

„Feltételezzük, hogy egy magánbefektető bérelhető-charter hajó flottát kíván létrehozni Magyarországi központtal, mert üzleti lehetőséget lát ebben az utaztatási formában. (Az európai belvizeken annyira népszerű csatornahajózáshoz hasonlatosan.) Megvásárolta az Attila nevű motoros hajót, és ennek átalakításával óhajtja elindítani vállalkozását. Az átalakított hajót, és a működtetését mintának tekintve kíván megbizonyosodni az elgondolása helyességéről. A tervezésre meghívásos pályázatot ír ki, amelynek Önök a részvevői!”

A munka során a fő cél a hajótervezés alapjainak a megismertetése volt, ötvözve belsőépítészeti és formatervezési alapokkal. A munkarendre nézve a résztvevők dolgozhattak egyedül, de alakíthattak tervező csoportokat is.

A helyzetet a március közepén kirobbant járványhelyzet hirtelen megváltozatta, így a kurzust gyorsan online keretek közé szerveztük át, a feladathoz a távoli csoportmunka elsajátítását és gyakorlását is hozzáillesztve.

 

A meghirdetett időbeosztás a következő volt:

  1. március 27.: feladat kiadása
  2. április 03.: feladat értelmezése, kérdések összeírása, esetleges tervezési csoportok véglegesítése.
  3. április 07.: kérdésekre mindenki megkapja írásban a választ
  4. április 08.: első online konzultáció
  5. április 24.: második online konzultáció
  6. május 08.: harmadik online konzultáció
  7. június 05.: negyedik online konzultáció
  8. június 29: közös kiértékelés
  9. július 15.: elkészült anyagok leadási határideje

A kurzus tervezésekor még nem gondoltuk, hogy ilyen nehéz helyzettel kell majd megbirkóznunk. Természetesen hiányzott a személyes találkozás, de szerencsére az online megbeszélések gördülékenyen mentek és a workshop végére szép eredmények születtek. A tapasztalatokat tekintve úgy érezzük, hogy nagy igény van hasonló kurzusok megszervezésére, melyek a speciális tudás megszerzésén túl lehetőséget adnak a különböző Egyetemek hallgatóinak egymás megismerésére és a közös munkára. Ennek tükrében szeretnénk a megkezdett munkát folytatni és egy újabb kurzust hirdetni, lehetőség szerint már a személyes találkozás és együttműködés kereti között.

 

Végezetül álljon itt néhány mondat a két befejezett terv alkotójától, melyet az elkészült munkáikhoz írtak:

 

Nagy Vivien (SOE-SKK, ITF):

„A tervezés elindulásakor fontosnak tartottam azt, hogy nem csak a belső, de a külső tartalomra is kellő figyelmet fordítsak, hiszen manapság fontos, hogy az emberek első látásra beleszeressenek valamibe, megragadja a figyelmüket és szükségét érezzék annak, hogy roppant fontos számukra annak a valaminek a megszerzése, birtoklása.”Kiss Botond Levente (MOME):

„Az új harmóniát a folyami hajózás múltjára való visszautalással kívántam megteremteni. Ennek alapjául az Attila eredeti 1921-es állapotát szolgált. A szellős felépítését, valamint erőteljes vertikális vonalait (amelyet a kémény és a hajóhíd határozott meg) igyekeztem létrehozni.”

 

 


Az elkészült tervekhez gratulálunk a hallgatóknak, további tervezői munkájukhoz pedig sok sikert kívánunk!

Írta: 

Nádas Gergely

Budaörs, 2020. augusztus 12.

További képek a prezentációkból az alábbi albumban ↓