Sopron Design Week 2021

Sopron Design Week:

Atombunkertől 75 széken át az IC+ vasúti kocsikig

 

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara valamint a Sopron Design Week szervezőcsapata 2021. október 6 - 15. között számos programmal, kiállítással várta az érdeklődőket a Design Week keretében.

 

75 év 75 szék - Vásárhelyi János életműkiállítása

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség szervezésében október 6-án méltó ünneplés keretei között nyílt meg a kar egykori oktatója, Vásárhelyi János Ferenczy Noémi-díjas formatervező életműkiállítása a SOE Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dísztermében. A hetvenöt éves Vásárhelyi János gazdag életművéből hetvenöt szék adta a kiállítás anyagát Jakab Csaba DLA és Márton László Attila kurátorok gondozásában.

A kiállítás megnyitón Dr. Pásztory Zoltán a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánhelyettese köszöntőjében méltatta Vásárhelyi János korábbi, a karon végzett munkájának jelentőségét. Kitért az ülőbútor tervezés és gyártás komplexitására. A Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke Wilhelm Gábor személyes hangon köszöntötte Vásárhelyi Jánost, majd Jakab Csaba DLA kurátori kiállítás megnyitó szövege hangzott el, számos veretes gondolattal az alkotásról, az emberi tartásról. A köszöntők és a megnyitó beszéd után Vásárhelyi János kért szót, érzelmekkel telített megnyilatkozása egyszerre volt nyersen őszinte és megható. Az est moderátora és házigazdája Lenkei Balázs DLA, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója volt.

 

HUNGAROPACK STUDENT díjátadó

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) tervezőgrafika és formatervezés alapszakos hallgatói az előző félévben "Kreatív élelmiszeripari csomagolás" feladaton dolgoztak, mely tervekkel elindultak a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) által meghirdetett HUNGAROPACK STUDENT, egyetemek közötti csomagolástervezési diákversenyen. Az AMI hallgatói a nevezett 25 pályaműre összesen 15 elismerő oklevelet és 6 különdíjat kaptak.

A díjakat és az elismerő okleveleket október 12-én az AMI aulájában tartott díjátadón vehették át a hallgatók. A díjazottak a beküldött pályaműveket egy rövid prezentációban be is mutatták a résztvevőknek.

 

 

ATOMBUNKER - Tényői alkotótábor záróprezentáció

Nyáron közös alkotótáborban vettek részt a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának hallgatói, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem vendéghallgatói Tényőn a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Feladatuk építészeti, turisztikai ötletek kidolgozása volt az egykori atombunker és az azt övező erdőterület hasznosítására.

A projekt záróprezentációjára 2021. október 12-én az AMI épületében került sor, a hallgatók látványos prezentációban mutatták be terveiket.

A prezentáción részt vett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Sallai Péter tű. dandártábornok, valamint Molnár Sándor tű. ezredes.

Egyetemünk részéről építészet, formatervezés, grafika és turisztikai szakterületen elismert oktatóink vettek részt a munkában, és az Aktív és Ökoturisztikai Központ is szakmai segítséget nyújtott.

 

Pop-up kiállítás - Soproni városrehabilitáció

Pop-up kiállítást tartottak a Sopron Design Week keretében a Soproni Egyetem építőművészet szakos és a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszék hallgatóinak terveiből. A kiállítást október 13-án 14.00 - 17.00 óra között lehetett megtekinteni Sopronban a volt Textilgyár Leánynevelde épületének földszinti termében.

A megnyitón beszédet mondott Dr. Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere, Lenkei Balázs DLA, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének intézetigazgatója, valamint Varga Tamás DLA, a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi docense.

 

 

Professzionális formatervezés

Professzionális formatervezés címmel tartott nyilvános előadást Dr. Lenkei Balázs (formatervező, egyetemi docens), a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában október 13-án 18.00 órakor.  

 

Szögbeverés és Diplomakiállítás

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének művész hallgatói életében évek óta fontos lépés a hagyományos Szögbeverés, mely alkalommal az intézet frissen végzett hallgatói a monogramjukkal ellátott szöget ünnepélyes keretek között beleverik az intézet aulájában felállított tölgyoszlopba.

A 2020-ban és 2021-ben végzett évfolyamok számára ezt az alkalmat október 15-én 15.00 órai kezdettel tartották meg, mely ünnepséggel egyben me is nyitották a végzett hallgatók Diplomakiállítását is. A kiállított diplomamunkákat október 18. - november 12. között lehet megtekinteni az Alkalmazott Művészeti Intézetben.