Százéves üvegnegatívok Sopronból

 

Százéves üvegnegatívok Sopronból

 

A fotográfia története immáron több mint 180 évre nyúlik vissza, amikor az 1830-as évek végén Daguerre és Talbot kísérletei a valóság képeinek fény útján történő rögzítésére végre sikerre vezettek. Az új találmány gyorsan elterjedt a világon, és hazánkban is sorra készültek a fényképfelvételek az 19. század közepétől.

Így az 1920-as évekből származó felvételek önmagunkban nem számítanak különösen ritkának, vagy szenzációsnak sem. Azonban minden régi felvétel hordoz magával valamilyen értéket. Esetünkben egy tanár hagyatékában talált, 1920-as évekbeli üvegnegatívok a korabeli Sopron mindennapos életét őrizték meg számunkra. Mint az jól látható, korabeli városi gazdacsalád, poncihterek világát örökítette meg az a fotós, aki bizony az életlen, bemozdult felvételek alapján amatőrnek tekinthető – legalábbis technikai értelemben.

Azonban a felvételeken rögzített élethelyzetek, emberi arcok egy mára a múlt enyészetévé lett egykori világ hétköznapjairól tudósítanak számunkra, így ezeknek a felvételeknek nemcsak dokumentatív, hanem kulturális antropológiai, történeti antropológiai értékük is van. Betekintést engednek egy sajátos életvilág mindennapjaiba, amely mára véglegesen múlttá vált.

A fellelt üvegnegatívokat a Soproni Egyetem SKK Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafika szakos hallgatója, Schaffhauser Sámuel segítségével digitalizáltuk, akinek ezúton is köszönetet mondok munkájáért.

A feldolgozás azonban nem ért véget, hiszen még egy tucat negatív várja a szkennert. Tervünk, hogy e fellelt fotók bázisán egy soproni archívumot hozzunk létre helyi kötődésű fotókból a soproni egyetem weboldalán.

Egyúttal ezúton is kérjük azok segítségét, akik rendelkeznek archív soproni fotókkal, hogy küldjék el nekünk az eredetit (visszaküldjük!), vagy bedigitalizált változatát, mert szívesen közzétesszük ebben a leendő gyűjteményben.

Az adományokat a következő e-mail címre várjuk: molnar.laszlo@uni-sopron.hu vagy postán és személyesen:

Dr. Molnár László
egyetemi docens

SOE SKK AMI
9400 Sopron, Cházár András tér 1.

 

Írta:

Márfai Molnár László

GALÉRIA: