Tűzmegelőzési kampány (lakástüzek, háztartási tüzek)


Tűzmegelőzési kampány:

Lakástüzek, háztartási tüzek megelőzését célzó kampányt terveztek tervezőgrafikus hallgatóink


A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karán belül működő Alkalmazott Művészeti Intézet több éve ápol jó kapcsolatokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal.

Első közös projektünk során 2020-ban az erdőtüzek megelőzését célzó figyelemfelkeltő társadalmi kampányt terveztek tervezőgrafikus hallgatóink. A jól sikerült közös munka előre vetítette a folytatás lehetőségét: 2021. nyarán egy workshop keretein belül a tényői atombunker hasznosítására dolgoztunk ki koncepcióterveket. 2021. őszén pedig a lakástüzek, háztartási tüzek keletkezése és megelőzése került napirendre.

A grafikus képzésünkben egyedi és különleges elem, hogy “éles” felhasználásban is megjelenő tervezési feladatokon dolgoznak egyetemistáink. Nagyon fontos és értékes tapasztalat számukra, hogy nemcsak művészi szempontok alapján, hanem valós felhasználás szempontrendszerek mentén kell tervezniük, és az adott területen dolgozó szakemberek, megbízók is segítik őket ebben meglátásaikkal, igényeikkel, visszajelzéseikkel.

A munka során figyelmet fordítottunk arra, hogy a figyelemfelkeltő kampány kiket célozzon meg. Így született olyan megoldás, amelyik inkább a gyerekek, vagy akár a fiatalok nyelvén fogalmazódott meg, s esetleg humoros elemeket is bátran felhasznált ehhez, míg más munkák az egyéni felelősségvállalást vagy a társadalmi gondoskodást helyezték fókuszba. Változatos, színes anyag született, amely jó kiindulópontja lehet a témában hivatalosan megjelenő vizuális kommunikációnak is. A folytatás irányát egy újabb közös projekt feladat jelölheti ki majd pontosabban.

Hallgatóinknak és nekünk, tanároknak is megtisztelő és inspiráló a bizalom a katasztrófavédelem részéről, és előremutató az együtt gondolkodás lehetősége. Olyan sikerélményt és tapasztalatot ad, amely jelentősen segíti a szakmai felkészülést, és a későbbi tervezői életpálya kibontakozását. Valós és érvényes, azonnal használható tudással léphetnek ki a friss diplomás hallgatók a tervezői életbe.

Ugyanakkor a „megrendelő”, a megyei katasztrófavédelem oldalán is óriási nyereség, hogy a mai huszonéves korosztály friss gondolatai, megoldásai, vizuális felkészültsége által a megszokott megoldásokon túlmutató lehetőségek nyílnak ki a kommunikációs tevékenységben.További tervek, munkák az alábbi galériában ↓