Vizsgamunkák: Ördög Kinga Tímea - Építőművész MA


Ördög Kinga Tímea építőművész MA szakos hallgató Buddhista kulturális és elvonulási központ, Bajna című diploma és vizsgamunka témájának rövid bemutatása:

"A terv egy Buddhista elvonulási és kulturális központot mutat be, mely Bajna településén helyezkedik el. Nagyon közel áll hozzám a téma, hiszen már régóta tanulmányozom a buddhista közösségek életét és filozófiáját, ezért a program kialakítása során figyelembe vettem ezeket. Terveztem számukra egy étkezőt, közösségi szállást, szerzetesi szállást és a szertartás termet. A helyszín melyen elhelyeztem az épületeket meredek szintemelkedés található, ezért külön figyelmet fordítottam a tömegeket megfelelő terepbe illesztésére.

Ördög Kinga Tímea - Buddhista kulturális és elvonulási központ

Az ott lakó szerzetesek és oda érkező látogatókat összekötő helyszín, az maga a szertartás terem, ezért erre az épületre helyeztem a legnagyobb hangsúlyt. Az épület tömege a terephez illeszkedik, azonban a belső tér szakrális tájolást kapott. A fedés az hiperbolikus paraboloid forma bevilágító ablakokkal. Az épületet fa gerendák tartják, köztük pedig acélsodronyfa függesztett fa deszkák láthatóak, melyek árnyékolóként funkcionálnak, de egyben az imamalmokat is szimbolizálják. A belső tér pedig faerezetű mintás üveggel körbe határolt.

Igyekeztem a hely és a közösség számára egy bensőséges, szellemileg magasztos teret létrehozni." - mutatja be munkáját a végzett hallgató.

Témavezető: Jahoda Róbert
Szakkonzulens: Dr. Katona Vilmos

További képek az alábbi galériában ↓