Vizsgamunkák: Torma Mária - Építőművészet BA

 

Torma Mária építőművészet BA szakos hallgató Fény az építészetben. Lelkigyakorlatos ház Csobánkán című szakdolgozat és vizsgamunka témájának rövid bemutatása:

 

Torma Mária szakdolgozatában a fény építészetben betöltött szerepét kutatta. A fényt sokan az építészet egyik legfontosabb alkotóelemének tartják. A szakdolgozatban levont, következtetéseit egy lelkigyakorlatos ház tervezése során kamatoztatta.

A helyszín kiválasztását alapos kutatás alapozta meg. A főváros közelsége és kapcsolódás Mária Zarándokúthoz egyaránt fontos volt. A Csobánkához közel található Szentkúthoz közel az erdőben talált megfelelő helyszínt.

Az épület a domborzati szintvonalakra illeszkedve szinte belesimul a tájba. Egyedül a kápolna áll jelként a domboldalon. Lelkigyakorlatok alkalmával a kápolna, oldalfalának megnyitásával szabadtéri szentmisék megtartására is alkalmas.

A fény átjárja a szállásépületet és a kápolnát egyaránt. Nagy üvegfelületek összekötik a természettel az épületet, felülvilágítók, árnyékolók adnak különleges fényhatásokat. A kápolna szerkezeteinek jelentős része fa tartószerkezetből készül.

Torma Mária diplomatervében sikeresen ötvözte a kutatása során megismert elveket és a természeti környezet nyújtotta inspirációt.

Sok sikert kívánunk a továbbtanuláshoz és az azt követő építészeti munkákhoz!

Témavezető: Botzheim Bálint
Szakdolgozat konzulens: Dr. Katona Vilmos

További képek az alábbi galériában ↓